Wednesday, October 19, 2016

Monday, June 13, 2016

Mengira bil elektrik rumah anda sendiri

Adakah anda tahu bagaimana cara untuk mengira berapakah anggaran bil eletrik yang perlu anda bayar pada setiap bulan? Mari kita sama-sama pelajarinya di sini. Sebagai permulaan, kita perlu mengenali apakah yang dimaksudkan dengan Tenaga (Energy, W) dan Kuasa (Power, P).

Tenaga = kebolehan melakukan kerja, dikira dalam unit Joule.
Kuasa = kadaran tenaga yang digunakan, dalam satu jangkamasa, dikira dalam unit Watt.

Rumus : P = W / t 

Dalam mengira bil elektrik, kita menggunakan nilai kilo-watt-hour (kWh), atau dalam bahasa Melayu disebut kilo-watt-jam (kWj). Dalam erti kata lain, kita menghitung berapa kilowatt yang digunakan dalam masa satu jam.

Rumus : W = P t 
Contoh : W = P t = (100 W) x (10 hour) = 1000 Wh @ 1000 Wj = 1 kWh @ 1 kWj



Contoh pengiraan penggunaan alatan harian dalam satu hari seperti berikut : 

Penggunaan : 
6 Lampu kalimantang 38W digunakan selama 5 jam
1 Telivision 100W digunakan selama 4 jam
2 Kipas angin 60W digunakan selama 4 jam
1 Peti sejuk 700W digunakan 24 jam
1 Iron (penggosok baju) 1000W digunakan 30 minit (0.5 jam)
1 Cerek elektrik 1000W digunakan 15 minit (0.25 jam) 

Pengiraan kWh 
Lampu    : 6 x 38 W x 5 h = 1140 Wh = 1.140 kWh
TV         : 1 x 100 x 4 = 400 Wh = 0.4 kWh
Kipas     : 2 x 60 x 4 = 480 Wh = 0.48 kWh
P.Sejuk  : 1 x 700 x 24 = 16800 Wh = 16.8 kWh
Iron       : 1 x 1000 x 0.5 = 500 Wh = 0.5 kWh
Cerek    : 1 x 1000 x 0.25 = 250 Wh = 0.25 kWh 

Jumlah penggunaan kWh dalam sehari adalah :
1.140 + 0.4 + 0.48 + 16.8 + 0.5 + 0.25 = 19.57 kWh 

Katakan penggunaan yang sama dilakukan selama sebulan (30 hari) maka penggunaan adalah :
19.57 kWh x 30 hari = 587.1 kWh 

Kadar bil elektrik yang perlu dibayar (ikut kadar TNB) (klik untuk jadual kadar tarif) 
1. 200 kWh pertama (1 - 200 kWh) = (200*21.8)/100 =  RM 43.60
2. 100 kWh seterusnya (201 - 300kWh) = (100*33.4)/100 = RM 33.40
3. 100 kWh seterusnya (301 - 400kWh) = (100*40.0)/100 = RM40.00
4. 100 kWh seterusnya (401 - 500kWh) = (100*40.2)/100 = RM 40.20
5. 100 kWh seterusnya (501 - 600kWh) = (87.10*41.6)/100 = RM 36.23 

Jumlah keseluruhan = RM 193.43

Maka, jumlah bil yang perlu dibayar adalah sebanyak RM 193.43.
Untuk kaedah pengiraan secara atas talian, anda boleh merujuk kepada laman web TNB di sini.


SUMBER

Wednesday, June 8, 2016

Naikkan sales bisnes menerusi Instagram

Naikkan sales bisnes menerusi Instagram – 
Guna 5 cara yang jarang peniaga Instagram kongsikan ini.
Sebelum anda baca tip-tip marketing di Instagram, saya mahu menyerah diri awal-awal,

“Saya bukan pakar Instagram.“
Malah, saya hanya gunakan Instagram untuk membebel dan kepuasan peribadi. Followers pun tak sampai 1,000.

Tetapi… Saya banyak belajar daripada peniaga-peniaga yang mengambil serius terhadap Instagram, sebagai senjata marketing untuk memajukan bisnes mereka.

Malah, saya ada belajar tip-tip marketing Instagram daripada Jason G. Miles.

Beliau merupakan pengasas Liberty Jane Clothing.

The Anchor – Memilih sentuhan pelanggan yang unik.

The Anchor maksudnya mempunyai profail Instagram yang mempunyai kedua-dua elemen kredibiliti dan autoriti. Apabila bakal pelanggan kita tengok profail Instagram kita, mereka sudah tahu apa yang kita jual.

Paling penting, mereka yakin yang kita ini boleh dipercayai.

Jalan terbaik untuk memilih nama profail Instagram adalah menggunakan nama yang mempunyai unsur-unsur peribadi.

Ada beberapa syarikat yang mengambil jurucakap atau menggunakan nama pena untuk membangunkan bisnes mereka menggunakan Instagram.

Contohnya, pengasas syarikat suplemen kesihatan iaitu Shredz. Syarikat ini menggunakan CEO dan pengasasnya iaitu Arvin Lai untuk menjadi duta marketing di Instagram.

Tujuh (7) cara menulis deskripsi di profail Instagram.

Pada bahagian deskripsi atau penerangan diri, Instagram hanya benarkan 150 patah perkataan sahaja.

Walaupun pendek, ia memberi tekanan positif dan memaksa kita menjadi kreatif.

Penerangan yang berpengaruh di Instagram mempunyai ciri-ciri berikut:

1) Menjemput pengikut (followers) dan bakal pengikut dengan cara yang kreatif, dan menarik.

2) Menjelaskan skop kerja kita dalam syarikat.

3) Menerangkan misi atau apa yang bisnes kita mahu capai.

4) Jika ada sebarang kelayakan yang dapat mencerminkan kredibiliti bisnes, jangan lupa letak.

5) Beritahu gambar-gambar apa yang bakal kita kongsikan di Instagram.

6) Satu arahan yang jelas seperti, “Follow kami di Instagram untuk dapatkan diskaun X%.”

7) Link laman web (jika ada, dan jika perlu).

Gunakan pelanggan sedia ada untuk menaikkan jenama bisnes di Instagram.

Cara terbaik melancarkan jenama bisnes kita di Instagram adalah menjemput pelanggan-pelanggan sedia ada.

Algoritma Instagram dan logik di sini adalah:

1) Apabila pelanggan kita daftar Instagram untuk mengikuti perkembangan kita, mereka akan turut tambah rakan-rakan yang lain.

2) Setiap kali pelanggan kita LOVE (ikon hati, fungsi sama macam Like di Facebook), rakan-rakan mereka akan nampak aktiviti kita.

3) Secara tidak langsung, ia memberi publisiti dan pendedahan terhadap jenama bisnes kita di Instagram.

Memahami kepentingan dan impak gambar dalam Instagram.

Taktik paling penting dalam Instagram adalah penerbitan gambar. Di sini peranan The Visual Creator sangat penting.

Antara elemen-elemen yang perlu kita ambil berat tentang taktik penerbitan gambar adalah:

1) Berapa kerap kita mahu post gambar di Instagram?

2) Apakah jenis gambar yang mahu kita post?

3) Apakah masa terbaik untuk kita post gambar supaya pelanggan dan bakal pelanggan nampak?

4) Adakah terdapat sebarang ketetapan kualiti yang perlu kita ikut sebelum post gambar?

5) Siapa yang akan post? Siapa yang akan approve gambar? (Ini bagi bisnes yang mempunyai pasukan khas untuk marketing di Instagram).

Tiga gambar yang buat pelanggan rasa terliur dengan produk atau servis yang anda jual.

Beliau menggelarkan ini sebagai Chemical X.

Perkara paling ketara yang bermain dalam fikiran followers Instagram kita adalah mengetahui perkembangan dalaman syarikat.

Konsep-konsep gambar yang kita boleh bawa ke dalam Instagram bisnes adalah:

1) Tunjuk gambar-gambar aktiviti di belakang tabir semasa bisnes sedang beroperasi.

2) Berkongsi gambar-gambar kehidupan peribadi. Pelanggan suka mengenali hero atau heroin dalam syarikat.

3) Memperkenalkan projek, atau produk yang bakal dilancarkan a.k.a sneak peek. Ini dapat membina hubungan emosi ingin tahu yang kuat dalam minda bakal pelanggan.

Jangan marketing di Instagram sebelum jawab soalan ini.

Teknologi marketing di Instagram masih lagi jauh berbanding Facebook. 
Peluang pengiklanan di Instagram pun masih belum boleh digunakan oleh peniaga di Malaysia.

Adakah Instagram sesuai untuk bisnes kita? Jawab soalan ini dahulu,

Adakah segmen pelanggan yang saya mahu ada di dalam Instagram?
Jika jawapannya ya, maka kita boleh mula meneroka lombong emas baru di Instagram.

Berdasarkan pemerhatian ringkas, majoriti kejayaan bisnes tercipta di Instagram berada dalam industri:

1) Pakaian.

2) Makanan dan minuman.

3) Produk kecantikan dan kesihatan.

Ini tidak bemaksud industri lain tidak sesuai dengan Instagram. Ia cuma pemerhatian seorang individu saja.

Mahu skrip jualan berkesan yang anda boleh guna di Instagram?

2 minggu lepas, saya ada hasilkan skrip jualan untuk klien.

Allah bagi rezeki. Skrip itu berkesan 200% kepada klien saya.

Tapi, saya tak puas hati.

Saya pun guna skrip itu untuk bisnes Write to Wealth.

Alhamdulillah.

Ia juga berkesan kepada bisnes Write to Wealth.

Anda mahu download dan guna skrip jualan ini untuk bisnes anda sendiri?

Silakan.

Risikonya? Saya tanggung 100%.

Tebus Mata Ganjaran Astro Circle

Tebus Mata Ganjaran Astro Circle

Semuanya bermula bila aku terperasan ada tertulis perkataan mata gajaran terkumpul Astro Circle pada bahagian Ringkasan Ganjaran kat bil Astro aku. Rupanya lebih kurang begini:
Bil Astro Dengan Maklumat Mata Ganjaran Astro Circle
Contoh bil Astro
Aku pun mulalah selidik pasal progam loyalti Astro Circle yang disediakan oleh pihak Astro. Rupa-rupanya sesiapa yang ada melanggan Astro secara automatik akan dapat mata ganjaran ni. Hanya empat golongan je yang tak dapat. Mereka ni adalah terdiri daripada:
(1) Pelanggan NJOI
(2) Staf-staf Astro Holdings Sdn Bhd
(3) Mereka yang hanya melanggan Astro On-The-Go
(4) Langgan Astro atas nama syarikat

Bagaimana Mata Ganjaran Astro Circle Diperolehi?

Korang boleh dapat mata ganjaran dengan 3 cara iaitu:
(1) Mata ganjaran diberikan berdasarkan berapa lama korang telah menjadi pelanggan Astro.
  • 2 ke 3 tahun akan mendapat 40 mata setiap bulan
  • 3 ke 5 tahun akan mendapat 50 mata setiap bulan
  • 5 tahun ke atas akan mendapat 70 mata setiap bulan
(2) Mata ganjaran diberikan berdasarkan pakej yang korang langgan.
  • Pakej Super Pek atau / dan IPTV akan mendapat 100 mata per bulan
  • Langganan bulanan melebihi RM150 akan mendapat 100 mata per bulan
(3) Mata ganjaran turut diberikan kepada pelanggan Astro apabila mereka terlibat dan sertai kempen Astro.
Contoh: Upgrade pakej, auto debit, e-billing, jawab soal-selidik dan sebagainya.

Di Mana Boleh Semak Mata Ganjaran Terkumpul Astro Circle?

Korang boleh semak melalui bil Astro korang atau pergi ke laman Astro Circle dengan klik link di bawah:
Login dengan menggunakan Astro ID (nama pengguna) masing-masing. Korang perlu daftar untuk mendapatkan Astro ID jika korang belum ada ID lagi.

Cara Nak Daftar Untuk Dapatkan Astro ID

(*Boleh skip jika korang dah ada Astro ID)
(1) Korang boleh daftar dengan klik link Pendaftaran Astro ID seperti ditunjukkan:
Lengkapkan maklumat yang dikehendaki dan klik butang “I agree – Sign up“.
Pendaftaran Astro ID
(2) Selepas selesai pendaftaran, satu email pengaktifan akan dihantar ke alamat email korang.
(3) Buka email tersebut dan klik link yang disertakan untuk tujuan pengaktifan dan pengesahan. Harus diingatkan, link pengaktifan hanya laku sah dalam masa 48 jam. Lebih daripada tu, korang kena daftar semula.

Cara Hendak Tebus Mata Ganjaran Astro Circle

Login dengan klik link “Login” yang terdapat di penjuru atas belah kanan laman utama Astro Circle. Seterusnya masukkan Astro ID dan kata laluan. Kemudian klik butang “Login“.
Login Astro Circle
Setelah berjaya login, skrin akan kelihatan begini. Korang klik Katalog Penebusandan skroll ke bawah.
Katalog Penebusan Astro Circle
Haa! Korang dah boleh mula melihat senarai barang yang menarik untuk ditebus. Bila dah jumpa mana yang korang berkenan, klik butang “Tebus Sekarang“. Dalam hal ni, aku pilih rebet RM10 pada bil Astro aku.
Memilih Produk Untuk Ditebus Astro Circle
Kemudian lengkapkan maklumat yang dikehendaki dan klik butang “Hantar“. Nanti akan keluar skrin pengesahan sebelum diproses dan diikuti skrin terima kasih bagi mengakhiri penebusan barang yang korang buat.
Penebusan Produk Astro Circle
Korang akan menerima satu email perakuan dari pihak Astro sebaik sahaja penebusan korang dihantar. Semak kat tab Sejarah Penebusan bagi memastikan terdapat rekod penebusan barang korang. Laporkan ke khidmat pelanggan Astro jika tiada rekod dicatat.
Semakan Penebusan Produk Astro Circle
Cara untuk pergi ke bahagian sejarah penebusan adalah dengan lihat paparan di atas. Mula-mula korang klik kat menu drop-down (1) dan selepas tu baru klik “Sejarah Penebusan” (2). Korang akan dibawa ke paparan yang berikutnya.
Sejarah Penebusan Astro Circle
Itu saje! Mudah bukan? Sekarang korang boleh relaks dan tunggu barang korang diposkan ke rumah (Macam contoh tebus rebet, cuma bil Astro aku akan berkurangan. Tiada penghantaran barang terlibat).

Monday, June 6, 2016

Friday, June 3, 2016